Hoppa till innehåll

Insurance strategi

Blackjack tabell
Hit & stand strategi

När du först börjar att spela blackjack så lär du dig att använda hit, stanna och split som en grundstrategi i spelet. Utöver det så finns det också flera andra verktyg och strategier som du kan använda under spelet gång för att förbättra dina odds till vinst. Vissa av dessa strategier fungerar bättre än andra och kanske bättre för vissa spelare än till andra. En av dessa strategier är insurance.

När du använder dig av insurance, eller försäkring, så får du som spelare lite extra skydd om det skulle visa sig att dealern har en stark hand. Men huruvida detta är en strategi som är värd att använda när du spela blackjack eller inte är en helt annan femma.

Hur fungerar insurance när du spela blackjack?

Blackjack är ett väldigt enkelt spel med ett väldigt enkelt mål; kom så nära 21 som du kan utan att gå över och bli tjock. Det andra målet är så klart att ha en bättre hand än vad dealern har.

Som spelare så är det alltid du som måste göra de första dragen vid blackjackbordet. Detta sätter dig i ett visst underläge då du mer eller mindre måste gissa om din hand är bättre än dealerns eller inte. Med hjälp av den lilla information som du får från dealerns uppvända kort så måste du sedan välja om du ska dra nya kort, stanna eller dubbla de kort du själv har.

Försäkring är en slags sidosatsning som låter dig satsa halva din ursprungliga satsning mot att dealern lyckas få en blackjack. Detta är en satsning som du bara kan göra om dealerns uppvända kort är ett Ess.

Skulle det visa sig att dealern har blackjack så kommer din försäkring att betalas ut 2/1.

När ska man välja att försäkra sin satsning?

Att försäkra sin satsning kan kännas som en attraktiv strategi och med hjälp av en enkel google-sökning så kan du hitta kanske lika många spelare som är för som emot att använda sig av försäkring när du spelar blackjack.

Med det sagt så finns det flera olika faktorer som spelar in i huruvida det är värt det eller inte. På det stora hela så kommer du antagligen att förlora mer pengar på insurance i långa loppet än du skulle vinna, så länge du inte är en väldigt kapabel korträknare och har bra koll på hur stor chansen är att dealerns hålkort är en 10a. Riktigt bra korträknare kan räkna ut hur många 10or som fortfarande finns kvar i kortleken och kan därför beräkna om det är värt det att försäkra sin satsning eller inte. Detsamma gäller sällan för vanliga hobbyspelare eller mindre spelare.

Rent teoretiskt så förlorar spelare mer än hälften av de försäkringar som de lägger, vilket betyder att du på det långa loppet förlorar mer pengar än vad du vinner.

Spela Blackjack

Vad är oddsen för insurance satsningar?

De exakta oddsen för att du ska vinna med en försäkring varierar som sagt mellan spel och beror på flera olika faktorer. Bland annat beror det på hur många kortlekar som används i spelet och hur många 10-värdiga kort som redan har delats ut under spelets gång. I regel så är oddsen för att en dealer ska få blackjack 9 av 4.

Ser man det på det här sättet så kan det vara lätt att känna att oddsen går mot spelaren men om du är skicklig på att räkna kort så är det lättare att räkna ut när det lönar sig att använda sig av försäkring och när det är bättre att låta bli.

Med det sagt så lönar det sig ytterst sällan om du spelar blackjack online där kortleken konstant blandas i bakgrunden och korträkning därför inte fungerar. Det är också värt att komma ihåg att ju fler kortlekar som används i spelet, desto större är oddsen att du skulle förlora din försäkringssatsning.

Lite matte

Matten när det gäller försäkringar är ganska enkel. Det finns 13 typer av kort i en kortlek för blackjack. Fyra av dessa typer är värda 10 och har en chans att ge dealern blackjack. Oddsen är alltså 9/4. Försäkringen betalar bara ut 2/1, vilket betyder att husets fördel här är nästan 6%, och om ju fler kortlekar som används under spelets gång, desto högre blir husets fördel. Denna fördel beror till stor del också på hur många 10-värdiga kort som redan har använts under spelets gång.

Låt säga att du som spelare har en hand med två 10-värdiga kort. Det finns flera olika strategier som säger att du ska lägga en försäkring här för att skydda din hand. Vad dessa strategier glömmer bort dock är att det faktum att du har dessa två tior också betyder att det är två 10or färre i kortleken som kan ge dealern blackjack. Med andra ord så minskar chansen att dealern skulle få blackjack och därför går också fördelen för dig med en försäkring ner ytterligare. Ju fler tior som dras, desto mer går denna fördel ner.

Detsamma gäller om du själv redan har blackjack. Om det i det här fallet visar sig att dealern också har blackjack så får du pengarna tillbaka om du inte använder dig av försäkring. Använder du dig däremot av försäkring i det här fallet så får du utbetalning av 3/2 om dealern också har blackjack. Har dealern däremot inte blackjack så får du fortfarande 3/2 av din ursprungliga satsning, men du förlorar försäkringspengarna.

Spela Blackjack

Är det någon gång det lönar sig att använda sig av insurance?

Om du är en professionell blackjack spelare och skicklig på att räkna kort så kan det löna sig att använda sig av försäkring. I det här fallet så har du redan de kunskaperna som krävs för att använda detta verktyg till din fördel och öka din chans att pricka rätt och få vinst.

Är du däremot vanlig hobbyspelare eller någon som inte använder sig av någon avancerad strategi när du spelar så är det i många fall bättre att undvika att försäkra dina satsningar. Visst så kan du ibland få rätt och vinna pengar på att lägga en försäkring, men på det stora hela så kommer du att förlora mer pengar än vad du vinner med hjälp av försäkring.