Hoppa till innehåll

Blackjackmatte

Blackjack Hit & stand strategi
Hit & stand strategi

Matte är kanske inte något som de flesta spelare vill tänka på när det spelar, men faktum är att det kan hjälpa att förbättra ditt spel på flera olika sätt. Just blackjack är ett av dessa spel där det verkligen kan löna sig att använda sig av matte medan man spelar.

Faktum är att genom att lära sig att använda sig av matte på korrekt sätt så kan det göra en stor skillnad mellan om du vinner eller förlorar när du spela blackjack.

Variation

Variation är ett ord som vi hör väldigt ofta, men det är kanske inte så många som förstår vad det egentligen innebär. När man använder ordet variation i spelvärlden så finns det flera spelare som kanske tycker att det är ett annat ord för huruvida man har tur eller inte. Den enkla sammanfattningen är att det helt enkelt är skillnaden mellan den förväntade fördelen och de faktiska resultatet som du har fått. Låt oss till exempel säga att du spelar ett okej spel med en förväntad inkomst av 250 kronor i timman. Om du fortsätter att spela i 100 timmar så förväntas du att tjäna 250 000 kronor under den tiden, men när du kontrollerar dina faktiska vinster så ligger du kanske på bara 200 000 kronor. I det här fallet så ligger du på 5000 kronors variation under vad du hade förväntat dig. Å andra sidan så kan det också vara tvärtom att du ligger på mer pengar än vad du hade väntat dig.

Standardavvikelser

Rent praktiskt så är definitionen av en standardavvikelse just hur mycket eller hur ofta som resultatet förväntas skilja sig från standardresultatet. Både variation och standardavvikelser går hand i hand när du spelar blackjack. Det är lätt som spelare att börja undra på vilket sätt detta påverkar ditt spel och det finns inte något enkelt svar på det, utan snarare så finns det flera olika delar som spelar in på flera olika sätt. Genom att räkna ut vilken variation du har i ett spel och vilken den förväntade standardavvikelsen förväntas vara så kan du lättare räkna ut om spelet du spelar kommer att ge dig fler vinster i längden samt hur mycket pengar du kan tänkas behöva spendera varje gång du spelar. Om din variation skiljer sig enormt från din standardavvikelse åt båda hållen så kan det dels betyda att du har en väldig tur eller otur eller att det är något som inte riktigt hänger ihop så som det ska.

Standardavvikelser

Spela blackjack med N-Zero

N0 är något som kanske framförallt nya spelare inte nödvändigtvis brukar lägga märke till. N-Zero är det antal händer som du rent teoretiskt behöver spela innan du ligger i framkant med en standardavvikelse (4*N0 ger dig de antal timmar som krävs för att uppnå 2 Standardavvikelser). För att få ut den mest exakta uträkningen av N0 så krävs det att du spelar med samma regler och samma strategier för satsningar och spel under varje omgång.  Om vi skulle använda oss av samma exempel som tidigare där du tjänar 250 kronor i timman så kan du hitta den N0 genom att göra följande uträkning; N0= Variance/EV^2.

Certainty Equivalence (CE)

Detta kan man också kalla riskjusterad avkastning och som namnet kanske antyder så innebär det att du tar den förväntade avkastningen och justerar den baserad på den förväntade risk som du kommer att ta baserat på din nuvarande spelkassa och risk som du kan tolerera när du spelar. Detta kommer med andra ord att räkna ut huruvida det är värt det för dig att spela spelet ifråga eller inte. Så medan du kanske har 100 kronor EV så kanske din CE talar om för dig att spelet ifråga endast är värt 50 kronor då din spelkassa helt enkelt är för liten. Din CE kan gå så långt som att det blir negativt istället vilket skulle innebära att du spelar för mer pengar än vad det är värt.

Ett enkelt sätt att sammanfatta det är att du kan välja mellan att få 100 kronor eller så kan du chansa på en 50% chans att du får 200 kronor. Är det värt det? Eller vad sägs om en 50% chans att du vinner 101 kronor? En tiondels chans att du vinner 20 000 kronor? Det finns vissa tillfällen då det lönar sig att chansa medan det andra gånger helt enkelt inte är värt det.